UWS Townhouse | New York, New York

Project Info

This Neo-Renaissance single-family townhouse from the 1880s was extensively renovated and upgraded to meet current needs of space and comfort. The 7,500 square foot townhouse is 5 stories high with a cellar. The renovation is classically elegant and centers around an oval staircase in white oak with bronze details. A glass bulkhead draws light in through the stairwell. The plan arrangement of the ground and second floor has a clear front back hierarchy, with the hall and living room on the street and the eat-in kitchen and dining room overlooking the south-facing garden.

The kitchen features bespoke steel cabinets, oak floors and natural stone counter tops and backsplash. The new rear façade is in terracotta colored brick with grey steel windows. The full-width steel floor to ceiling windows in the dining room and kitchen open onto the garden. The children’s bedrooms, guest and master suite are located on the upper floors, with the master suite occupying a single floor front-to-back. The children’s floors are connected by a playful library stair. A roof terrace with deck and planting crowns the building.

Project Team

Drew Lang – Principal

Thomas Wensing – Project architect

Elisabete Duarte – Project architect

Grant Scott – Project manager

Hanington Engineering – Structural and MEP Engineers

JM Zoning – Expeditor

Metal Stone Construction – General Contractor